Haptonomisch werken in de zorg

In de zorg werk je met mensen. Het bijzondere is dat je als mens (cliënt) kunt meewerken, niets doen of tegenwerken. Het is daarom van groot belang dat de student leert af te stemmen op de cliënt, want alleen als de cliënt naar vermogen meewerkt, zal de handeling lichter en prettiger zijn voor beiden.

Het is geen kwestie van ‘als ik dit doe, dan doet de cliënt dat’; deze technieken kom ik in de praktijk (bij pas afgestudeerden of stagiaires) veel tegen.

Alleen als je op de haptonomische manier werkt, houd je rekening met het feit dat ieder mens verschil­lend is en dat ieder mens ook anders beweegt. Mechanische technieken resulteren altijd in ‘op kracht werken’, waardoor de cliënt minder meedoet of zelfs gaat tegenwerken.

Heb je als docent voldoende kennis om deze manier van werken over te brengen op de studenten?

Docenten die hierin zijn bijgeschoold zijn verbaasd over de effecten ervan en hoeveel gemakkelijker transfers kunnen verlopen. “Dit is wat we studenten moeten meegeven.”

Wil je als docent je deskundigheid bevorderen en zelf ervaren wat haptonomie inhoudt? Neem dan contact op met Tinie Hake via http://www.transfersbelicht.nl.

In de training leer je onder andere waarom bij het kantelen op bed de ‘hefboom via de knie’ belemmerend werkt en pijnlijk is voor de cliënt. Je gaat ervaren hoe het anders kan.

Ervaar dat de haptonomische benadering een ‘werkwijze zonder kracht’ is.

Alle zorghandelingen kunnen zonder fysieke overbelasting worden uitgevoerd.

Laat je verrassen.

TRANSFERS beLICHT is partner van het Consortium Beroepsonderwijs. Via de Digibib 2.0 is de e-learning haptonomische verplaatsingstechnieken af te nemen. Na een korte docententraining kan de docent de studenten hierin goed begeleiden.

TransferbeLicht