Mbo-leermodule ‘Het doen van onderzoek’ beschikbaar

Gemis
“Eigenlijk vonden wij dat er geen goed onderwijs beschikbaar was om onze studenten goed te leren hoe je praktijkgericht onderzoek kunt doen. Terwijl dat wel essentieel is voor het werk wat zij dadelijk doen of bij een vervolgopleiding in het hbo” volgens Anthon Verheule, docent en onderwijsontwikkelaar bij het Albeda in Rotterdam. Voor hem was dit gemis aanleiding om met consulenten Marian Hoffer en Marcel Polman van het Consortium te praten. Dit leidde ertoe dat het Consortium een leermodule ‘Leren onderzoeken’ is gaan ontwikkelen.

De module die nu ontwikkeld is leert mbo-studenten van niveau 2 tot en met 4 wat onderzoek doen is, welke vormen van onderzoek er zijn, hoe je moet analyseren en waar, wanneer en hoe je een onderzoek kunt doen. Een mix van theorie, filmpjes met praktijkvoorbeelden, animatie en oefenopdrachten zijn in de module ondergebracht. Maar het ontwikkelproces had wel wat voeten in aarde.

Vertalen naar mbo
Constructeur Robbert Houtveen die meewerkte aan de module hierover: “Lesmateriaal specifiek voor het mbo bestond hier nog niet voor, echter wel voor het hbo. Daarom hebben wij vanuit het Consortium tijdens de ontwikkeling met Pearson, de uitgever van dit hbo-materiaal gesproken en in overleg met hen onderwerpen van hun lesboek ‘Het doen van praktijkonderzoek’ vertaald naar mbo-niveau”. Ook is er voor gekozen om in de leermodule sommige theorie om te zetten in animatie. Zo kunnen studenten het sneller en makkelijker begrijpen. “Bovendien sluiten de filmpjes ook goed aan bij het beroepenveld van de student”, volgens Robbert Houtveen.

Bij het Albeda verwachten ze dat veel opleidingsteams van deze leermodule gebruik gaan maken. Anthon Verheule: “Zo gaan wij het ook inzetten bij het keuzedeel ‘voorbereiden op het hbo’ waar dit heel goed bij past.” Andere ROC’s aangesloten bij het Consortium Beroepsonderwijs kunnen de leermodule in de Digibib vinden en voor hun opleidingen gebruiken.