Leermodule ‘Omgaan met eenzaamheid’ beschikbaar

Eenzaamheid is actueler dan ooit. Het Consortium Beroepsonderwijs heeft daarom in samenwerking met het Da Vinci College en Bureau Over-ons een leermodule ‘Omgaan met eenzaamheid’ ontwikkeld. De module is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

De interactieve module is bedoeld voor studenten zorg en welzijn en assisterende gezondheidszorg. Studenten die straks gaan werken in de sector zorg en welzijn krijgen te maken met eenzaamheid onder cliënten. Een natuurlijke impuls is om eenzame cliënten onder de mensen te brengen. Helaas werkt dit bijna nooit. In ‘Omgaan met eenzaamheid’ ontdekken studenten waaróm dat niet werkt. En natuurlijk leren ze wat ze wél kunnen doen.

De module bevat de volgende hoofdstukken:

- Wat is eenzaamheid?
- Waarom eenzaamheid steeds erger wordt
- Zo herken je eenzaamheid
- Jouw rol als professional
- De modules zijn interactief opgebouwd en bevatten speelse werkvormen en ook audio-materiaal. 

Servicedocument

De module is in principe door studenten individueel te volgen. Wil je er als docent er méér uithalen? Behandel de stof dan in de les of maak er een project of een projectweek van. In het bijgeleverde Servicedocument voor docenten staan opdrachten die studenten samen of in de groep kunnen doen. 

Op deze manier worden studenten nog meer uitgedaagd om na te denken over de impact van eenzaamheid in het leven van cliënten en dat van henzelf. 43% van de Nederlanders ervaart namelijk gevoelens van eenzaamheid. Dat betreft dus ook studenten en/of mensen in hun omgeving. Met deze module krijgen studenten tools om beter om te kunnen gaan met één van de meest urgente problemen van onze moderne maatschappij.

Kwalificatie dossiers

De leermodule ‘Omgaan met eenzaamheid’ is geschikt voor álle kwalificatiedossiers in de mbo zorg en welzijn opleidingen, namelijk:

Entree
Servicemedewerker
Dienstverlening
Verzorgende-IG
Mbo-verpleegkunde
Maatschappelijke zorg
Sociaal werk
Pedagogisch werk
Vitaliteitsbegeleider in zorg en welzijn
Doktersassistente
Tandartsassistente
Apothekersassistente

De module is beschikbaar in Digibib in de leermodulenmappen zorg, welzijn en AG. 

Voor meer informatie kijk op www.over-ons.nl of neem contact op met Rien Bakker.