Leermodule Wet zorg en dwang voor beroepsonderwijs

Het Consortium Beroepsonderwijs en de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning Vilans hebben de handen ineen geslagen en de leermodule Wzd ontwikkeld. Studenten verzorging en verpleegkunde én zorgprofessionals vinden met de leermodule alle kennis over de Wet zorg en dwang (Wzd) op één plek.

Sinds de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) op 1 januari 2020 is er vanuit de zorg veel interesse in kennis over de Wzd. Er is al veel kennis beschikbaar, alleen wordt deze niet altijd gevonden of niet altijd op maat. Daarom is nu de leermodule Wzd gelanceerd. Lia Davelaar, directeur kennisstrategie en management van Vilans: ‘Met behulp van het Consortium Beroepsonderwijs hebben wij onze kennis rondom de Wzd toepasbaar gemaakt. Zo is onze kennis niet alleen voor zorgprofessionals bereikbaar, maar ook voor de toekomstige zorgprofessionals, die nu een opleiding volgen in het beroepsonderwijs.

Toegankelijke kennis voor beroepsonderwijs
Het vak van verzorgenden en verpleegkundigen is kennisintensief. Mensen nemen het liefst kennis tot zich via systemen die zij zelf gebruiken. Door deze samenwerking landt de kennis van Vilans in het systeem van het Consortium Beroepsonderwijs. Een win-win-situatie aldus Irma Rabelink, manager van het Consortium. ‘Samen met Vilans hebben we gekeken naar de beschikbare kennis. Deze hebben wij vervolgens didactisch verrijkt en zo bruikbaar gemaakt voor onderwijs, bij- en nascholing. Via het Consortium is de kennis nu beschikbaar en toegankelijk voor studenten van circa 40 ROCs en ruim 25 particuliere opleiders in Nederland.

Leermodule Wzd geschikt voor iedereen
Toch is de kennis in de leermodule Wzd niet alléén bedoeld voor toekomstige zorgprofessionals. Ook geïnteresseerde professionals met werkervaring kunnen de leermodule Wzd individueel doorlopen, bijvoorbeeld voor bij- of nascholing. Of gewoon omdat zij geïnteresseerd zijn en meer willen weten over de Wzd. De leermodule is zeer toegankelijk opgezet, waardoor deze voor alle niveaus goed te volgen is. 

Wzd-wijzer
De leermodule Wzd is individueel te doorlopen. Wil je liever als (multidisciplinair) team aan de slag met de Wzd? Kijk dan eens naar de gratis Wzd-wijzer en sta gezamenlijk even stil bij zorg en dwang. De Wzd-wijzer beschikt over meer dan 16 praktijkopdrachten die je gezamenlijk met je teamgenoten kunt doorlopen. Bespreek, herken én voorkom onvrijwillige zorg en kijk gezamenlijk of er alternatieven zijn. Elke opdracht duurt ongeveer 25 minuten.

viland-logo