top of page

Interview met Bob Daniëls van Vista College

maandag 14 april 2025

Scholen aan het woord: Vista College

 

School: Vista College
Vertegenwoordiger: Bob Daniëls
Functie: Onderwijsmanager Cluster Technology

 

Kun je iets vertellen over jouw school? Wat maakt jullie uniek?
Wij zijn Vista College, de mbo-opleider in Zuid-Nederland. Dat betekent dat wij drie hoofdlocaties hebben: Heerlen, Maastricht en Sittard. Daarnaast hebben we nog enkele kleinere locaties waar opleidingen worden gegeven. We zijn een mbo-school met in totaal 13.000 tot 14.000 studenten en zo’n 1.500 medewerkers.

 

Mijn naam is Bob Daniëls en ik ben opleidingsmanager van de opleidingen Laboratoriumtechniek en Metaaltechniek. Daarnaast ben ik clustervoorzitter van Cluster Technologie.

 

Cluster Technologie bij ons bestaat uit vier werelden, zodat dit voor instromende VO-studenten helder en overzichtelijk is. De werelden zijn: Gebouwde Omgeving, Mechatronica en Luchtvaarttechniek, ICT, en Onderzoek en Industrie. Binnen de wereld 'Onderzoek en Industrie' valt de opleiding Laboratoriumtechniek en dat is mijn verbinding met het Consortium. Voor deze opleiding maken wij namelijk gebruik van de producten en examens die het SCB levert.

 

Wat maakt het Vista College uniek? In Zuid-Limburg staan we bekend als dé opleider voor mbo-studenten. Studenten hebben bij ons een ruime keuze en kunnen zich specialiseren in verschillende uitstroomrichtingen. Het brede aanbod is zeker een van onze sterke punten. Daarnaast hechten we veel waarde aan begeleiding en zorg voor de student. Ons motto is: 'Wij zien jou’. Dit betekent dat we de studenten goed begeleiden en hen helpen om hun plek te vinden.

 

Hoe ben je in contact gekomen met het Consortium?
In 2017 werd ik opleidingsmanager van Laboratoriumtechniek. Destijds hebben we besloten om examens en digitale leermiddelen in te kopen. Zo zijn we bij het Consortium terechtgekomen. We werken er nog steeds mee, omdat zij een van de weinige en belangrijkste aanbieders zijn die aan onze behoeften voldoen.

 

Dit jaar ben ik ook weer aanwezig bij de Landelijke Onderwijsdag. Dit type evenementen laat zien hoe waardevol het Consortium is. Deze dagen brengen LAB-scholen en docenten samen, bieden ruimte voor kennisdeling en geven ons de kans om te sparren over thema’s die in de praktijk relevant zijn. Het is een waardevolle dag die direct toepasbare inzichten oplevert en de contacten in het netwerk versterkt.

 

Welke materialen en examens van het Consortium gebruiken jullie? Wat vind je ervan?
We maken gebruik van de digitale licentie, die recent vernieuwd is, en van alle examens. De materialen zijn goed. Een groot voordeel voor ons is dat een van onze schrijvers in de ontwikkelgroep zit, waardoor de lijnen kort zijn en we gemakkelijk feedback kunnen geven of aanpassingen kunnen voorstellen.

 

Ik waardeer ook dat het Consortium openstaat voor feedback. Ze gaan graag in gesprek over waarom bepaalde zaken anders zouden moeten. Die openheid en bereidheid om samen te verbeteren maken het verschil.

 

Hoe zou je de samenwerking met ons omschrijven? Wat waardeer je het meest?
Wat ik het meest waardeer, is het luisteren naar en inspelen op onze vragen en wensen. Natuurlijk kun je niet iedereen tevredenstellen, maar het Consortium weet een goede balans te vinden en de gulden middenweg te bewandelen.

Daarnaast is er een grote mate van openheid en bereidheid om mee te denken. Het organiseren van netwerkdagen en het onderhouden van contact maken het Consortium een waardevolle partner en een belangrijke schakel tussen scholen.

 

Wat zou je tegen andere scholen zeggen die overwegen om met het Consortium samen te werken?
Maak het jezelf makkelijk en probeer niet zelf het wiel uit te vinden. Maak gebruik van de expertise die het Consortium in huis heeft. Gebruik die kennis, en profiteer ervan.

 

Waar zie jij kansen voor ons om nog beter aan te sluiten bij wat jullie nodig hebben?
Er liggen kansen in het uitbreiden van onze samenwerking. Met Laboratoriumtechniek hebben we al een sterke en verdiepende samenwerking. Nu zijn we in gesprek om ook met Metaaltechniek aan te sluiten.

 

Daarnaast zijn er digitale lesmethodes zoals Techniekstad en TouchTech. Het zou mooi zijn als digitale licenties geïntegreerd kunnen worden in de licentie van het Consortium, zodat het een platform is voor de student.

 

Heb je een mooi voorbeeld van hoe onze producten een verschil hebben gemaakt bij jullie op school?
Het Consortium maakt verschil door een format te bieden waarmee je maatwerk kunt leveren. Dit betekent dat je zelf invulling kunt geven aan wat je nodig hebt, en dat het format flexibel genoeg is om aanpassingen te maken in het volgende jaar.

Het is fijn dat je erover in gesprek kunt gaan en dat het niet een eenheidsworst is.

 

Wat merken jouw studenten van het gebruik van onze materialen? Zie je bijvoorbeeld veranderingen in hun betrokkenheid of resultaten?
De materialen zijn overzichtelijk en alles staat bij elkaar, waardoor studenten er gemakkelijker doorheen kunnen gaan en efficiënter kunnen werken. Ook wij hebben nog stappen te zetten, maar de structuur helpt ons en de studenten enorm.

 

Wat hoop je dat het Consortium in de toekomst voor jullie kan betekenen?
Ik hoop dat we regelmatig met elkaar in gesprek blijven om te toetsen waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het maatwerk dat er nu is behouden blijft en verder wordt uitgebreid. Dat zou een mooie volgende stap zijn.

Interview met Bob Daniëls van Vista College

Bekijk ook

maandag 14 april 2025

Interview met Bob Daniëls van Vista College

maandag 17 maart 2025

Wicked problems in het Laboratoriumonderwijs: Uitdagingen en Oplossingsrichtingen

zondag 16 maart 2025

Heeft jouw school het lesmateriaal voor 2025-2026 al gekozen?

donderdag 13 maart 2025

Holistisch Beoordelen in de Laboratoriumtechniek: Reflecties van de Landelijke Onderwijsdag 2025

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Consortium Beroepsonderwijs_p.png
bottom of page